Ondernemers in de gloeiend hete arena van gedecentraliseerde financiering hebben cryptocurrency-technologieën gebruikt om automatische systemen te bouwen die op een dag traditionele banken en beurzen kunnen uitdagen of zelfs vervangen.

 

Nu neemt DeFi het op zich op het gebied van vermogensbeheer en lanceert het al een reeks investeringsproducten die zijn ontworpen om te profiteren van zijn eigen succes.


 

Je leest First Mover, de dagelijkse nieuwsbrief van CoinDesk. First Mover, samengesteld door het CoinDesk Markets Team, begint uw dag met het meest up-to-date sentiment rond cryptomarkten, die natuurlijk nooit sluiten, en elke wilde swing in bitcoin en meer in de juiste context plaatst. We volgen het geld, zodat u dat niet hoeft te doen. U kunt zich hier inschrijven.

 

Verwant: Blockchain Bites: CENTRE’s Blacklist, Brazil’s Stablecoin Boom en Coinbase wordt openbaar?

 

Een voorbeeld van zo’n project is PieDAO, een zogenaamde gedecentraliseerde, autonome organisatie, bedacht en ontwikkeld door een groep DeFi-ontwikkelaars onder leiding van het in Berlijn gevestigde DexLab. Eerder dit jaar haalde PieDAO ongeveer $ 5 miljoen op door een verkoop van digitale tokens, bekend als DOUGH’s. Het netwerk ging in maart live, net zoals bitcoin en de meeste traditionele financiële markten zoals aandelen crashten als gevolg van de zich uitbreidende wereldwijde pandemie.

 

Het PieDAO-platform, een gedecentraliseerde applicatie die bovenop de Ethereum-blockchain is gebouwd, produceert zijn eigen incarnatie van digitale tokens, ‘pies’ genaamd. Ze werken als tokenized investeringsfondsen waarvan de waarde is gekoppeld aan een mandje met andere digitale tokens, die op hun beurt zijn afkomstig uit een gedecentraliseerde liquiditeitspool die bekend staat als Balancer. vechain kopen voor goedkope prijs.

 

In april rolde het project zijn eerste taart uit, genaamd BTC ++, die wordt ondersteund door tokenized versies van bitcoin. En belanghebbenden in het project hebben sindsdien een tweede taart geduwd, USD ++ genaamd, ondersteund door aan de dollar gekoppelde stablecoins.

 

Maar PieDAO’s eerste echte duw in de richting van volledige decentralisatie begon vorige maand, toen investeerders DOUGH’s rechtstreeks van het project mochten kopen in ruil voor ether, het native token van de Ethereum-blockchain, met een minimale storting van ongeveer $ 500. Voorlopig worden DOUGH’s niet openbaar verhandeld.

 

Dergelijke tokenized vehikels zijn door analisten beschreven als de digital-assetversie van exchange-traded funds, of ETF’s, een soort investeringsvehikel op traditionele financiële markten dat als aandelen kan worden verhandeld.

 

â € œHet is heel fascinerend om meer experimenten te zien om financiële toepassingen opnieuw uit te vinden die we nog nooit eerder hebben gezien, â € ™ Soravis Srinawakoon, mede-oprichter en CEO van Band Protocol, een cross-chain data-orakel voor de DeFi-ruimte , schreef in een Telegram-bericht.

 

PieDAO is niet de eerste ETF-achtige aanbieder voor de digitale activaruimte. Het Set Protocol, ook op Ethereum, stelt gebruikers in staat te investeren of zelfs hun eigen manden met activa te creëren, genaamd “Sets”, die zoals Pie volledig tokenized zijn. Een andere optie, volgens een rapport maandag van het cryptocurrency-analysebedrijf Delphi Digital, is het sDEFI-token van Synthetix. ripple nieuws is goed geinformeerd.

 

Maar PieDAO gaat nog een stap verder met het tokenisatieconcept, aangezien de DOUGH’s houders de mogelijkheid geven om het management van het investeringsvehikel te beïnvloeden – over zaken die variëren van het gewicht van de onderliggende investeringsindexen en methoden voor het opnieuw in evenwicht brengen van activa tot het niveau van in rekening gebrachte vergoedingen en wanneer een korting op die vergoedingen moet worden uitbetaald.

 

De uitgifte en overdracht van de DEEG’s werkt om het bestuur van het investeringsvehikel te democratiseren, ongeveer analoog aan de manier waarop aandeelhouders aandelen kunnen bezitten in een geldbeheersmaatschappij.

 

Tot nu toe bevatten slechts 131 adressen DEEGEN, die de oorspronkelijke tokenhouders omvatten – inclusief oprichters, kernontwikkelaars en vroege investeerders – evenals nieuwe kopers, volgens block explorer Etherscan.

 

Alessio Delmonti, CEO van DexLabs, die volgens zijn LinkedIn-profiel eerder als ontwikkelaar van mobiele apps werkte, vertelde CoinDesk in een direct bericht via Twitter dat het plan is om DOUGH-tokens die momenteel in een reservefonds staan, te verkopen aan nieuwe kopers. Het doel is dat 75% van het totale aanbod begin 2021 wordt gedistribueerd, tegen iets meer dan 50% nu, zei hij.

 

Uiteindelijk is het aan de DAO om het voorstel in stemming te brengen voor definitieve distributie, â € ™ zei Delmonti. Het witboek van het project is nog steeds niet gepubliceerd omdat het nog steeds in ‘actief schrijven’ is en momenteel in overweging wordt genomen door de gemeenschap ‘, zei hij.

 

De leden van de PieDAO-gemeenschap voeren al discussies over plannen voor nieuwe taarttokens, aldus Delmonti. Er is een Google-spreadsheet die enkele van de voorstellen samenvat, waaronder nieuwe taarten die worden ondersteund door manden met DeFi-gerelateerde middelen zoals tokens van de ChainLink-, MakerDao- en Compound-projecten.

 

PieDAO is een interessante oplossing die in wezen DAO’s en DeFi combineert, om een ​​nieuwe manier te creëren om eend creëerde crypto-indexfondsen ‘, schreef analist Alex Gedevani in het Delphi Digital-rapport van maandag.

 

Hoewel nog klein, is DeFi een van de snelstgroeiende hoeken van de digitale activabranche. De totale waarde vergrendeld (TVL) in DeFi-toepassingen – een proxy voor hoeveel geld er daadwerkelijk in de systemen wordt gestoken – is dit jaar ongeveer verdrievoudigd tot het equivalent van ongeveer $ 2,1 miljard, volgens analysesite DeFi Pulse.

 

Deze uitbundigheid van de markt heeft dit jaar bijgedragen tot een verdubbeling van de etherprijs. Volgens CoinGecko zag Lender Compound zijn marktkapitalisatie binnen een week na de openbare publicatie vorige maand stijgen van $ 1 miljard tot minder dan $ 10 miljoen.

 

Sceptici van de projecten hebben ook gewezen op de risico’s van het steken van geld in deze weinig geteste tokens, die vatbaar kunnen zijn voor kwaadaardige exploits, samen met ongebreidelde speculatie en verkeerde prijzen.

 

De PieDAO-tokens die al worden verhandeld, hebben geprofiteerd van de winst van dit jaar op cryptocurrency-markten; dat geldt bijvoorbeeld voor BTC ++, omdat de prijs over het algemeen bitcoin volgt.

 

Voorlopig is het project nog steeds klein, zelfs volgens de normen van de opkomende cryptocurrency-industrie; de marktwaarde van BTC ++ is momenteel ongeveer $ 1,4 miljoen en het is $ 2,7 miljoen voor USD ++. Ter vergelijking: bitcoin, de oudste en grootste cryptovaluta, heeft een marktwaarde van ongeveer $ 173 miljard en de nummer 2 ether is $ 27 miljard.

 

De cryptocurrency-industrie repliceert bedrijven die al lang gedomineerd worden door Wall Street en banken, van marge-leningen en derivatenhandel in markten voor digitale activa tot op blockchain gebaseerde betalings- en uitleensystemen. Vermogensbeheer is een andere grens; de gedachte is dat veel ETF-achtige investeringsvehikels uiteindelijk zullen worden getokeniseerd om te handelen in snellere, goedkopere en meer aanpasbare markten voor digitale activa.

 

En de cryptocurrency-industrie wacht niet af, aangezien de Amerikaanse Securities and Exchange Commission tot nu toe heeft geweigerd een bitcoin ETF goed te keuren.